Zoonótikus bakteriológia és Mycoplasmatológia

Az állatok és emberek között terjedő baktériumok genetikai tulajdonságait vizsgáljuk, melyek a járványtani nyomozásokat segítik. Emellett a gazdasági jelentőséggel bíró Mycoplasma fajok különböző tulajdonságait elemezzük (pl. antibiotikum érzékenység).

Megvalósítási időszak: 

2012-

Témavezető: 
A kutatási téma anyagi fedezetét biztosítja: 

LP2012-22

Zoonózisnak minden olyan betegség, amely természetes úton átterjedhet a gerinces állatokról az emberekre és viszont. A Francisella tularensis, a tularemia kórokozója széles gazdaspektrummal rendelkező baktérium, foglalkozási ártalom formájában embereket is megbetegíthet. Hazánkban közegészségügyi jelentősége mellett az ország mezei nyúl exportja révén gazdasági szempontból is fontos kórokozó. Vizsgálataink során a hazai baktérium törzsek antibiotikum érzékenységét, valamint a járványtani nyomozásokat segítő genetikai tulajdonságokat elemezzük. A különböző házi és vadon élő állatokat fertőző Brucella fajok, illetve az elsősorban kérődzőket megbetegítő Q-láz kórokozója, a Coxiella burnetii olyan zoonótikus baktériumok, melyek főként szaporodásbiológiai elváltozásokat idéznek elő a gazdafajokban. Vizsgálataink során a törzsek rokonsági fokáról és az egyes járványkitörések lehetséges fertőzési forrásairól nyújtunk információkat. 
A témacsoport a gazdasági jelentőséggel bíró Mycoplasma fajok különböző tulajdonságait is vizsgálja. A mycoplasmával fertőzött állományok termelőképessége csökken, a társfertőzések előfordulásának gyakorisága megnőhet, illetve az egyes Mycoplasma fajok önállóan is képesek súlyos tüneteket előidézni. Kiemelten vizsgáljuk a Mycoplasma fajok antibiotikum érzékenységét, ezt a tulajdonságukat befolyásoló genetikai tényezőket, valamint molekuláris biológiai módszereket fejlesztünk a vad és vakcina törzsek elkülönítésére és járványtani nyomozás céljából.
Mycoplasma bovis antibiotikum érzékenységi vizsgálata hagyományos mikrobiológiai módszerrel

Mycoplasma bovis törzsek danofloxacinnal szembeni érzékenységének vizsgálata mikro-leves hígításos módszerrel 

 

Mycoplasma bovis antibiotikum érzékenységi vizsgálata molekuláris biológiai módszerrel

Mycoplasma bovis makrolid antibiotikumokra érzékeny (piros) és rezisztens (kék) törzsek elkülönítése molekuláris biológiai módszerrel (HRM rendszer) 

Brucella suis törzsfa

A különböző állatfajokból és eltérő földrajzi helyekről származó Brucella suis törzsek rokonsági kapcsolatát bemutató ábra. A témacsoport saját ábrája