Teljes genom alapú rotavírus surveillance: a molekuláris epidemiológiai vizsgálatok új megközelítése

A kutatási projekt célja, hogy teljes genom szekvenciák felhasználásával vizsgálja a rotavírus fertőzések molekuláris epidemiológiai jellemzőit.

Megvalósítási időszak: 

2012-2016

Témavezető: 
A kutatási téma anyagi fedezetét biztosítja: 

OTKA T100727

A rotavírusok évente 100 milliónál több fertőzést okoznak az 5 évesnél fiatalabb gyermekek körében; ebből 2 millió eset kórházi ápolást igényel, >500000 pedig halállal végződik. 2006-2007 óta két vakcina kapható világszerte, hazánkban is. A vakcinák hatásosságát nagy figyelem kíséri, és ismerve a vírus változékonyságát, számos országban állítottak fel törzsfigyelő hálózatot a cirkuláló törzsek azonosítására és nyomon követésére. A monitorozást rutinszerűen a két felszíni (ún. neutralizációs) fehérje változatainak meghatározásával végzik. Az OTKA pályázat elsődleges célja és újdonsága az, hogy a teljes genomszekvencia szintjén vizsgálja a Magyarországon keringő rotavírus törzseket, beleértve azok földrajzi és időszakos megoszlásának változásait.

Munkatársak: 
További munkatársak: 
Gajdács-Dóró Renáta (PhD-hallgató, Biológiai és Sportbiológiai Doktori Iskola, Pécsi Tudományegyetem, korábbi munkatárs)
Bayer-Dandár Eszter, biológus, Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet, Budapest
Dr. Antalné Dr. László Brigitta, PhD, Orvosi Mikrobiológia, Orvos- és Egészségtudományi Centrum, Debreceni Egyetem